Blog

Prinsjesdag 2024: Wat betekenen de mobiliteitsmaatregelen voor mbk'ers?

Geschreven door Noordlease | 25-sep-2024 9:04:18

 Prinsjesdag 2024 heeft flink wat stof doen opwaaien, vooral als het gaat om mobiliteit en de veranderingen die ondernemers te wachten staan. De Nederlandse regering heeft verschillende maatregelen aangekondigd die directe impact hebben op ondernemers en zakelijke rijders, met name in de vorm van wijzigingen in de motorrijtuigenbelasting (MRB) en de bijtellingsregelingen. Voor mkb-ondernemers die leasen zijn er zowel uitdagingen als kansen. 

 

Verhoging van de motorrijtuigenbelasting voor elektrische auto’s 

Een van de meest opvallende maatregelen is de geplande verhoging van de motorrijtuigenbelasting (MRB) voor elektrische voertuigen vanaf 2026. Waar elektrische auto’s eerder vrijgesteld waren van deze belasting, zullen ze nu geleidelijk aan worden belast. Hoewel de belasting in eerste instantie nog beperkt blijft, kunnen ondernemers op termijn met hogere kosten te maken krijgen. 

 

Wat betekent dit voor jou als ondernemer? 

Hoewel elektrisch rijden nog steeds aantrekkelijk blijft vanwege de lagere gebruikskosten en het milieuvriendelijke imago, kan de stijgende MRB op termijn een kostenpost worden om rekening mee te houden. Dit maakt het belangrijk om te kijken naar leaseopties die flexibiliteit bieden en inspelen op deze toekomstige kostenontwikkelingen. 

 

Plug-in hybrides krijgen minder voordeel 

Plug-in hybrides (PHEV’s) verliezen vanaf 2025 hun voordeel in de bijtelling. Waar ze nu nog profiteren van een lager bijtellingspercentage, zal dit verschil ten opzichte van volledig elektrische auto’s verdwijnen. Dit betekent dat de fiscale voordelen van PHEV’s afnemen, hier moet je rekening mee houden wanneer je een nieuwe auto gaat bestellen.  

Bij Noordlease kunnen we je helpen bij het maken van de juiste keuze voor je wagenpark, met oog op zowel de korte als lange termijn. Overweeg je een PHEV of een volledig elektrische auto? Onze experts kunnen je adviseren over de meest kostenefficiënte opties die aansluiten bij de nieuwe regelgeving. 

 

Gewichtscorrectie voor elektrische auto’s 

De regering heeft ook besloten om de eerder aangekondigde gewichtscorrectie voor elektrische voertuigen fors te verkleinen. Dit houdt in dat EV’s, die vaak zwaarder zijn door hun accupakket, minder gecompenseerd worden voor dit extra gewicht in de MRB. Dit leidt tot hogere lasten, vooral voor zwaardere modellen. 

 

Hoe Noordlease je kan helpen 

Wij bieden passende lease-oplossingen voor elke onderneming. Onze adviseurs kijken samen met jou welke auto (elektrisch, plug-in hybrid of brandstof) het beste bij jouw situatie en wensen past. Zo heb je altijd een voertuig wat bij jou past.  

 

Wat zijn de mogelijkheden voor mkb-ondernemers? 

Ondanks deze verhogingen blijven er kansen liggen in de mobiliteitsmarkt, vooral met betrekking tot duurzaamheid en kostenbesparing. Het is belangrijk om nu alvast de juiste keuzes te maken, met oog op de komende veranderingen. 

Bij Noordlease begrijpen we de complexiteit van deze nieuwe regels en hoe ze jouw onderneming kunnen beïnvloeden. We staan klaar om je te adviseren over de meest gunstige leaseconstructies, of je nu kiest voor elektrisch, hybride, of misschien toch brandstof voor de korte termijn. 

 

Conclusie 

De maatregelen die zijn aangekondigd op Prinsjesdag 2024 brengen veranderingen die MKB-ondernemers niet kunnen negeren. Of je nu al elektrisch rijdt of overweegt om over te stappen, de aangepaste MRB-regels en bijtelling maken het noodzakelijk om goed na te denken over je wagenpark. Bij Noordlease helpen we je graag om de juiste keuzes te maken, zodat je bedrijf optimaal profiteert van de huidige en toekomstige mogelijkheden. 

 

Interesse in een vrijblijvend adviesgesprek? 

Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze leaseadviseurs staan klaar om je te helpen bij het vinden van de beste mobiliteitsoplossing voor jouw bedrijf!